Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
bbek-2

Boss Encounters of the Homebrew Kind # 1
The Cursed Library of
Mortigor

Πριν λίγο καιρό, άνοιξε το τριώδιο στην Ελλάδα, το οποίο σημαίνει ότι το ελληνικό Halloween είναι εδώ. Οπότε τι καλύτερο από ένα spooky encounter! Αυτή την εβδομάδα σας παρουσιάζω τη Καταραμένη Βιβλιοθήκη του Mortigor. Καταραμένη να περιπλανιέται στις πιο άγονες και σκοτεινές γωνιές του multiverse με τον μάγο Mortigor παγιδευμένο μέσα, η βιβλιοθήκη κρύβει απίκρυφιστικές γνώσεις και πράγματα που ίσως θα έπρεπε να μείνουν για πάντα ξεχασμένα… 

Ένα άγνωστο κτίσμα έχει εμφανιστεί στο κέντρο της πόλης και ο διοικητής στέλνει ένα group από adventurers να το ερευνήσει. Τα φυτά γύρω από το κτίριο είναι μαραμένα και οι πέτρινοι τοίχοι του φαίνονται φθαρμένοι. Τί θέλετε να κάνετε; 

Some minds can’t fathom the contents of a book

Το κύριο stat block που σας παρέχω σήμερα είναι αυτό του Mad Arcanist, 

Mortigor; The Mad Arcanist

στην παρίπτωση του παραπάνω σεναρίου, του τρελού μάγου Mortigor. Ο Mortigor, ο human mage, ενώ ήταν παγιδευμένος στην καταραμένη βιβλιοθήκη του βρήκε έναν αποκρυφιστικό τόμο που τον έκανε να χάσει τα λογικά του. Πλέον ο Mortigor δεν ελέγχει τα ξόρκια του και είναι βυθισμένος στην παράνοια. Με τα χρόνια ο μάγος άρχισε να χάνει την ανθρωπιά του και πλέον είναι σχεδόν undead. 

Σε περίπτωση που ο μάγος δεχθεί επίθεση στην βιβλιοθήκη του, καλεί τα ίδια τα βιβλία να τoν υπερασπιστούν, τα οποία παίρνουν την μορφή τεσσάρων Swarms of Animated Books. Το συγκεκριμένο encounter έχει σχεδιαστεί για 5 χαρακτήρες δέκατου επιπέδου. 

Who wants to live forever?

Όλως παραδόξως, πολλοί άνθρωποι. Γι’αυτό και το stat block του Mad Arcanist έρχεται με ένα μοναδικό artifact: το Manual of Litchdom! Νομίζω το όνομα εξηγεί τις ικανότητες του artifact. Το βιβλίο δεμένο με δερμάτινες σελίδες περιέχει οδηγίες για την τελετή που μεταμορφώνει κάποιον στο lich. 

Το βιβλίο περιέχει δικές του ικανότητες, αλλά η ίδια η τελετή δεν περιγράφεται, κυρίως για να μην περιοριστεί η δημιουργικότητα του DM. Παρόλ’ αυτά, ορίστε μερικές προτάσεις για το ritual: 

  • Πιες το αίμα ενός διαβόλου ενώ ψέλνεις στα infernal και έχεις το phylactery σε ένα από τα χέρια σου, 
  • Θρυμμάτισε το κέρατο ενός μονόκερου, βράσε το σε αφέψημα και πιες το. Έπειτα πες μια επίκληση στα Undercommon όπου ζητάς ό,τι σε κάνει άνθρωπο να εξαφανιστεί. Μόλις ολοκληρωθεί το ritual τα θρύμματα του κέρατος φεύγουν από το σώμα σου μαζί με το αίμα σου και σχηματίζουν το phylactery, 
  • Σκότωσε ένα άτομο που σήμαινε πολλά για σένα. Άσε το αίμα τους να κυλήσει στο phylactery και στάξε λίγο από το δικό σου. Ύστερα ψάλε την επιγραφή που υπάρχει στο Manual of Litchdom. 

Όπως καταλαβαίνετε αυτό το magic item είναι περισσότερο για το DM παρά για τους παίκτες. Είναι προκειμένου να εξηγηθούν συγκεκριμένα πράγματα στον κόσμο του D&D και για να προστεθούν στοιχεία κοσμικού τρόμου σε ένα D&D campaign. 

Manual of Litchdom

Let’s go to the library

Η βιβλιοθήκη του Mortigor είναι ένα mini-dungeon, αποτελούμενο από τρία μόνο δωμάτια. Το πρώτο δωμάτιο, L1 στο χάρτη, έχει μια κλειδωμένη πόρτα με μια σκουριασμένη κλειδαριά η οποία ανοίγει με ένα επιτυχημένο DC 10 Dexterity check χρησιμοποιώντας thieves’ tools.  

Το παραλληλόγραμμο δωμάτιο μοιάζει παρεμελημένο, με αράχνες να έχουν φωλιάσει στις γωνίες του. Οι κολώνες που το στηρίζουν είναι μισοραγισμένες και η πέτρινη πόρτα που οδηγεί στο επόμενο δωμάτιο είναι πεσμένη. Πλάι της πεσμένης πόρτας υπάρχουν δυο αγάλματα που απεικονίζουν στρατιώτες. Τα κεφάλια τους λείπουν και δεν φαίνονται πουθενά στο δάπεδο. 

Μέσα στις κολώνες κρύβονται πέντε shadows. Χαρακτήρες με passive perception 14 και πάνω μπορούν να παρατηρήσουν μέσα στις ρωγμές να κινούνται σκιές, ενώ χαρακτήρες με passive percetion χαμηλότερο από 14 είναι surprised στην επίθεση των σκιών. 

The Library of Mortigor

 

Το δεύτερο δωμάτιο (L2) είναι το χωλ που οδηγεί στην κεντρική βιβλιοθήκη του Mortigor (L3). 

Σε αυτό το μικρό χώρο παρατηρείτε ότι η πόρτα είναι αφύσικα καλοσυντηρημένη, λες και το μάρμαρο της μόλις κόπηκε από το λατομείο. Η πόρτα φέρει μια πέτρινη κλειδαριά και τα αγάλματα δύο κυνηγών την πλασιώνουν. Μπροστά από την πόρτα υπάρχουν δυο κολώνες με ελάφια σκαλισμένα πάνω τους. Κάτω από κάθε ανάγλυφο υπάρχει μια μικρή εσοχή και σε μία μπορείτε να δείτε ένα χρυσό κλειδί. 

Το κλειδί είναι ο μόνος τρόπος για να ανοίξει η επόμενη πόρτα. Όταν κάποιος χαρακτήρας προσπαθεί να πιάσει το κλειδί, αυτό τηλεμεταφέρεται στο άλλο ελάφι. Επί της ουσίας το κλειδί μετακινείται μεταξύ των θηραμάτων, αποφεύγοντας τους κυνηγούς. Αν σπάσουν τα αγάλματα των κυνηγών (τα οποία έχουν AC 14 και 10 hit points το καθένα) τότε μπορούν να πιάσουν το κλειδί. Εναλλακτικά, το ξόρκι despel magic μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε στα γλυπτά είτε στο κλειδί εξ αποστάσεως. 

 

Η περιοχή L3 είναι η κεντρική βιβλιοθήκη, με τον Mortigor να στέκεται στο κέντρο σε μια αιώνια ανάγνωση του Manual of Litchdom.  

Μπροστά σας εκτείνονται δύο σειρές από βιβλιοθήκες, με πολλά άλλα βιβλία να είναι σκορπισμένα στο πάτωμα. Στο κέντρο του δωματίου είναι μια μεγάλη στρογγυλή τράπεζα στην οποία ένας καραφλός άνδρας με ασθενική σάρκα και πράσινα γένια διαβάζει με μανία ένα βιβλίο δεμένο σε μωβ δέρμα και ένα χρυσό κρανίο στο εξώφυλλο. 

Ο άνδρας είναι ο Mortigor. Μόλις οι χαρακτήρες εισέλθουν στο άσυλο του, τους αντιλαμβάνεται και πιστεύει πως ήρθαν για το manual. Ο Mortigor δεν έχει συνείδηση των πληγών που του προκαλούν οι παίκτες, οπότε παλεύει μέχρι θανάτου, χωρίς να το καταλάβει. Επίσης, όπως αναφέρθηκε πιο πριν, ο Mortigor καλεί τα βιβλία της βιβλιοθήκης να τον υπερασπιστούν, δημιουργώντας τέσσερεις Swarms of Animated Books. 

What if I just want the stat block?

Το stat block μπορεί να χρησιμοποιηθεί και εκτός του dungeon με μία και μοναδική αλλαγή. Ένας Mad Arcanist έχει το feature “Madness” το οποίο του δίνει ένα συγκεκριμένο ελλάτωμα. Απλά άλλαξε το συγκεκριμένο ελλώτωμα με ένα άλλο από το Indefinite Madness table που θα βρεις στο Dungeon Master’s Guide στη σελίδα 259. 

Το συγκεκριμένο stat block θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και ως ένα λιγότερο δυνατό lich ή ως ένα εναλλακτικό demilich, καθώς έχει αρκετές ικανότητες που μοιάζουν με αυτών των τεράτων. 

Ελπίζω να αξιοποιήσετε όσο καλύτερα μπορείτε όσα σας έδωσα σήμερα. Αν αφήσετε κάποιον από τους παίκτες σας να γίνει lich χρησιμοποιώντας το Manual of Lichdom let me know (αν και δεν θα το ενέκρινα). Πείτε μου κάτι άλλο το οποίο θα επιθυμούσατε να δείτε σε αυτή τη στήλη και παραμείνετε συντονισμένοι για νέα stat blocks κάθε δύο βδομάδες! 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *